Guiden jag alltid velat ha

Nu i veckan drog Kyrkomötet igång här i Uppsala. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och de sammanträder i sin helhet två gånger om året. En gång nu i fyra dagar för att ses i sin respektive utskott och nomineringsgrupper för att diskutera alla frågor och en gång senare i höst för att debattera och besluta. När de ses nu första gången är rätt anonyma men den här andra perioden (19-21 nov) kan man säga är årets happening när det gäller att spanna kyrk-kändisar. Bästa utsikt har man från åhörarläktaren i universitetsaulan där man kan spanna fritt och samtidigt lyssna på alla mer och mindre intressanta diskussioner som sker i plenum.

Men är man nya i gemet och inte har en Birren med sig som kan berätta vilka alla är så kan man behöva lite förkunskap eller helt enkelt en fusklapp. En sådan guide har jag alltid velat ha men inte hittat så nu har jag tillslut gjort vad varje handlingskraftig kvinna bör göra och fixat en själv.

Så här är en liten kyrkomötespresent från mig till er, hoppas vi syns en sväng på läktaren!

 

Höstdagsjämning

Idag är det höstdagsjämning. Det betyder att från idag fram till vintersolståndet den 21 december blir det bara mörkare. Bara sedan förra veckan har dagen här i Uppsala blivit 37min kortare! Det känns både mysigt och lite tråkigt. Vill inte svida om till vinter skor  (har inte hunnit köpa några) och tjugo kilo kläder men samtidigt betyder det att man har gott om ursäkter för att vara inne och sy och pyssla, dricka te och baka bröd.

Hösten passar bra för plugg på så sätt. Man kan sitta insvept i en filt och läsa, dricka te och glömma bort rusket ute. Här är ännu träden rätt gröna men snart blir det väl vackra klara rödgula färger.

Nu ska jag återgå till plugget men ska försöka blogga en bild på Marcus nya inköp under kvällen.

hur går det med listan?

Tidigare i år skrev jag en lista med tretton saker jag ville göra innan 2013.

Thirteen before 2013

  1. Have a profesional manicure (never had one!)
  2. Take a photo a week and post it on my blog (not going great, will be better!)
  3. Turn off my mobile for a week and at the same time have no facebook (has to be while in the country)
  4. Take a trip on my own
  5. Read 13 books (not uni books ones of my choice)
  6. Watch the sun rise and set
  7. Move in with Marcus
  8. Watch Schindler’s list
  9. Visit a new place in Greece
  10. Do at least one of the uni tasks I haven’t finished
  11. Go to Rome
  12. Read Acts and all the letters (in the Bible, for anyone not following)
  13. Become a member of a charity

Så då är frågan hur går det?

  1. Inte än.
  2. Ja va tycker ni? lite si sådär med det va.
  3. Är rätt sugen på att prova det här snart.
  4. Funderar på vart jag ska åka. Har ni några förslag? Får nog bli en kortresa, då det blir under terminstid.
  5. På gång. Har läst fyra hittills och börjat på två till.
  6. Det här blir ju lite lättare nu när det börjar bli höst så det borde inte vara några problem.
  7. Gjort! Mycket trevligt idag fick jag te och en kvällsdrink serverad vid datorn. Vilken lyx!
  8. Får bli en regnig höstkväll.
  9. Hade väl tänkt en ny ö eller så men det blev Paros och Antiparos. På Paros så bode vi i stan vilket jag aldrig gjort förut så lite nytt blev det.
  10. Ska bli av!
  11. Ja! Jag och Marcus lyckades få till en veckas gemensam semester och då bar det av till Rom. Super mysigt.
  12. På gång, har läst hela Apostlagärningarna och nu har jag en bibelläsningsplan som ska ta mig igenom hela bibeln på ett år, får se om det blir just breven innan nyår.
  13. Vill gå med i eller skänka pengar till Läkare utan gränser, tycker deras arbete är imponerande.

Vad vill du göra innan nyår?

Äntligen dags för NFF

Idag startade jag äntligen en facebook grupp för att dra igång NFF. Vad står då NFF för och vad är det?

NFF är en förkortning för Norrbys Flitiga Flickor. Vi är en samling coola brudar som på äkta mormorsvis ska starta en syjunta/pysselgrupp/hursmorskola. Vi ska sy, baka, pyssla, sticka, babbla och fika helst med sju sorters kakor. Namnet anspelar på syföreningen i min praktikförsamling som fortfarande heter som den gjorde i begynnelsen nämligen Fresta Flitiga Fruar. Så med glimten i ögat lånar vi detta fantastiska namn som för tankarna till rediga kvinnor, Änglagård och 50-tals pin-upor. 

Super sugen på att sy

Inspirerad av min nya blogg favo Underbaraclaras vackra kläder så är jag sugen på at sy.

Jag är ganska kort och har breda höfter så det här med H&Ms idéer om proportioner funkar inte alltid så bra. Sen är jag sugen på nått mer 50tals inspirerat och att köpa såna kläder nya är så dyrt och secondhand är så ofta utplockat och dyr här i Uppsala, för att inte tala om sthlm.

Har två kjol idéer och sen tror jag det vore kul med ett förkläde och några matchande diskhandukar.

Efter att ha sett Sherlock Holmes filmen där Noomi Rapaces karaktär hade en cool gypsy-look så blev jag väldigt sugen på att sy en kjol i mörkgrön sammet med flera svarta siden/spetsband i olika bred fastsatta som dekoration på de nedersta 20 cm. Midjan är där jag tror mina bristande sömnadskunskaper kan ställa till det så där hade jag tänkt göra en enkel midja av resår och sen sy som ett brett skärp eller midjestycke i svart sammet som man då ska bära över linningen och knyta med en roset i ryggen. Hade tänkt sy den till en nyårs fest men det blev för ont om tid men den kanske kan bli av nu till höstrusket kommer.

Sen är jag sugen på en enklare mönstrad kjol. Har en vän som sytt många kjolar till sig själv och jag hoppas hon kanske kan hjälpa mig med nått mönster eller råd.

Sen med förkläder vet jag inte riktigt. Vill ha nått vacker och kvinnligt, kanske lite överdådigt med volanger och annat jag brukar undvika. Lite “Leila bakar” goes fifties pin-up. För er som inte hänger med så har “Leila bakar” i vårt hem blivit synonymt med bunkar i pastel färger, romantiska retro prylar, tårtfat och andra underbara köks/inredningssaker Marcus känner sig minst sagt skeptisk till.Och så några matchande diskhanddukar till det.

Å jag är så sugen! Men tyvärr får det vänta en sväng. Jag har två PM kvar från förra terminen som jag måste klämma fram innan jag kan få CSN så jag ska försöka göra det nu i vecka så jag får framför allt pengar att leva för en också tid så jag legitimt kan ägna en eller två dagar i veckan åt att pyssla och leka.

Men nu iväg till stiftsgruppen för att fira mässa (längtar missade kyrkan i söndags för att jag va super sjuk) och sen besök av en nyprästvigd som ska berätta om sitt första år utifrån ett gudstjänst perspektiv. Hoppas det bli intressant. Ska bli kul att få lämna huset också (;

Blog inspiration

Idag såg jag ett avsnitt av Sverige ett kultur program på 2an idag. Programledaren intervjuade Clara Lidström som är aktuell med en bok baserad på hennes blogg Underbaraclara. Hon verkade smart och intressant så jag kollade upp bloggen. Hittills har jag bara hunnit läsa lite i hennes nuvarande och en del i hennes gamla blogg men jag är definitivt ett fan. Hon verkar vara en smart, vettig brud med bra värderingar som pysslar, har riktigt snygg stil, och är både kristen och feminist.

Hon har inspirerat mig. Dels till att läsa mer av hennas blogg men också till att blogga. Frågan är bara om vad. Tror det kan bli en blandning, lite om vårt nya hem och inredning. Lite om livet och tro. Lite om sånt jag blir arg på eller glad av. Lite om träning och vikt så jag får lite lagom press och motivation. Lite om plugget och mitt nya ordentliga liv så jag kanske skärper mig och fullföljer det. Och sen lite om kläder och vackra saker bara för att.

Tror det kan bli bra och roligt också.

Skriv gärna vad ni tycker och tänker det är kul med feedback. Men bry er inte om sånt som stavning etc jag har dyslexi och wordpress har inget vidare rättstavningsprogram för svenska.

Nu sov dags imorn ska jag försöka börja på ett pm eller två.

En sjuk nytändnimg

Nu har jag varit supersjuk i tre dagar. Det är andra gången på tre veckor. Blir tokig av att vara så här dunder sju för jag blir så otroligt rastlös. Men nu känns det lite bättre för jag har hittat en blogg som verkligen inspirerar mig. Därav att jag är här och skriver igen. 

 

För en timme sen kändes allt jobbigt och nu sitter jag i soffan med ont i hela kroppen men det gör inget för jag får sitta och lyssnar på när Marcus spelar Olle Adolphsson på pianot och precis då märker jag att det är några små söta rosa moln på himlen bakom trädet. 

 

Ska skriva lite till när vi ätit middag men ville börja på en gång!